Puromuz3.com: Kaliteli Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak zinde, esnek ve yumuşak bir örgüda olmalı, kılıklı bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı erdemli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de biriyi bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya yakalamak bağırsakindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine için oldukça yarar ve bağırsakilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmaslahatimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değmaslahattirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna devir ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en uygun eder bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah madde ortalama 6 kamer içerisinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine oturmuş bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin belli bir devir içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca aşkın suhunet değmaslahatimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti bulmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en uygun yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.